Realizacje

Ściana wertykalna w niemieckiej izbie przemysłowo-handlowej

Miejsce: Izba Przemysłowo-Handlowa IHK
Miasto: Cottbus, Niemcy
Studio projektowe: Kobel Architekten Schömberg & Chvosta
Strefa: hol główny/recepcja

 

We współpracy ze studiem projektowym Kobel Architekten zaaranżowaliśmy strefę recepcji w niemieckiej Izbie Przemysłowo-Handlowej. Przygotowaliśmy projekt ściany wertykalnej w układzie prostokątnym, łącznie 168 żywych roślin w homogenicznej kompozycji. Inwestorowi zależało na samej zieleni, bez kwiatów, dlatego dobraliśmy gatunki o zróżnicowanym kształcie i wybarwieniu liści. 

Wizualny kontakt z naturą przekłada się na poprawę samopoczucia – w zamyśle ma to dotyczyć zarówno pracowników, jak i gości odwiedzających siedzibę IHK. Tekstury, wzory i żywy kolor liści, a także sam naturalny układ roślin odsyłają do świata przyrody – zieleń wspomaga relaks, ale też stymuluje kreatywność i pozwala nabrać energii do działania. Taka ilość roślin przekłada się również na poprawę jakości powietrza we wnętrzu. Zielona ściana wspiera utrzymanie wilgotności na optymalnym poziomie, a niektóre rośliny, w tym zielistka, wspomagają oczyszczanie powietrza i wykazują działanie antysmogowe.

Pobierz aplikację:
app store
google play